LTB’den “İklim Değişikliği ve Yerel Yönetimler” çalıştayı

Çocuklar bu okula bayıldı
26 Eylül 2016

LTB’den “İklim Değişikliği ve Yerel Yönetimler” çalıştayı

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) düzenlediği “İklim Değişikliği ve Yerel Yönetimler” konulu çalıştay bugün Lefkoşa Merit Otel’de başladı.
İki gün sürecek çalıştayın açılışında, LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği Başkanı Ahmet Hüdaoğlu konuşma yaptı.
Çalıştayın bugünkü bölümünde, İklim Uzmanı Yük. Müh. Fulden Batıbeniz “İklim değişikliğine sebep olan etkenler”; ODTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Prof. Dr.Ali Muhtaroğlu “Sürdürülebilir Gelişim; Enerji Verimliliği ve Stratejik Yaklaşım”; ODTÜ Öğretim Üyesi Doçent Dr Murat Fahrioğlu “Alternatif ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları”; KKTC Enerji Bakanlığı Akaryakıt Birim Sorumlusu Mehmet Çoşkun “Enerji üzerinde yerel kural ve düzenlemeler”; LTB Müdürü Mustafa Korucu “Yerel Yönetimlerin İklim Değişikliğinde Rolü”; UKÜ Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr.Ayşe Öztürk “İklim değişikliği- kent-bina etkileşimi”; Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Buket Asilsoy “Standartlara uygun plan ve düzenlemeler”; Trafik Ulaştırma Mühendisi Taner Aksu “Kentsel Ulaşım” ve Çevre Mühendisleri Odası’ndan Cemaliye Özverel  “Atık yönetimi” başlıklı sunum yaptı.
Çalıştay yarın gerçekleştirilecek yuvarlak masa tartışmalarının ardından analiz ve raporlama hazırlanmasıyla son bulacak.dsc_0484-min

HARMANCI
LTB Başkanı Mehmet Harmancı, konuşmasında, iklim değişikliği konusunun dünyada ciddi şekilde ele alındığını dile getirdi. Harmancı, bu çalıştayın, Lefkoşa’nın,  karbon ayak izi, enerji tüketimi, sera gazı salınımı gibi konuları da içeren, 2030 hedeflerinin ele alınacağı strateji çalışmasının parçası olduğunu belirtti.
Belediyelerin iklim değişikliğiyle ilgili uluslarası sözleşmelerin tarafı olmadığını hatırlatan Harmancı devletin bu konuda yetersiz kalmasıyla tüm dünyada yerel yönetimlerin sürece dahil olduğunu söyledi.
Şu anda ülkede iklim değişikliğiyle ilgili hiçbir veri bulunmadığını kaydeden Harmancı, çalıştayla yol planı hazırlamak istediklerini dile getirdi.
Belediyeler Yasası’nın kendilerine bu konuda yeterli gücü vermediğini kaydeden Harmancı, ilgili paydaşlarla ortak çalışmalar yürütmek istediklerini söyledi.

dsc_0457-min