Lefkoşa Çağlayanla,Çağlayan Lefkoşayla yeniden buluştu

Demokrasi Şehitleri başkent Lefkoşa’nın sokaklarında yaşayacak
6 Eylül 2016

Lefkoşa Çağlayanla,Çağlayan Lefkoşayla yeniden buluştu

Kültür-sanat alanında faaliyet gösteren 5 sivil toplum örgütü, Lefkoşa Türk Belediyesi(LTB) ve Gençlik Dairesi’nin birlikte organize ettiği “10. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali” dün (4 Eylül Pazar) gerçekleşen son gece etkinlikleri ile sona erdi. Eski Çağlayan bayram yeri ruhunu da hatırlatma düşüncesiyle  Çağlayan Parkı’nda  31 Ağustos Çarşamba gecesi başlayan festivalde  5 gün boyunca  halk dansları gösterileri, modern dans gösterileri, müzik performansı,panel, sergi ve açık hava sinema gösterimleri yer aldı.Festival ile başkent Lefkoşa’nın dört bir yanından 3 kuşak Lefkoşalılar’ı eski zamanlarda olduğu gibi buluşturan Çağlayan bölgesi 5 gece boyunca kültür-sanat ve eğlencenin adresi olurken 7’den 77’ye Lefkoşalılar etkinliklere yoğun ilgi gösterdi. Festivale katılanlar bir yandan sahnedeki eğlenceleri takip ederken bir yandan da Çağlayan Parkı’ndaki surlar boyunca kurulan standları gezerek alışveriş yaptılar. Festivalin son gecesine TDP Milletvekili Zeki Çeler, LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve bazı Belediye Meclis üyeleri de katılırken festivale katkı koyan kurum,kuruluş, özel teşebbüs, dernek temsilcileri ve kişilere plaket takdim edildi.

oyunları birlikte oynadılar-min (1)

5 organizatör dernek büyük çaba ve emek ortaya koydu
Festivalin organizatör dernekleri olan Göçmenköy Taşkınköy Kültür Derneği (GÖÇTAŞ), Lefkoşa Folklor ve Gençlik Merkezi (FOGEM), Lefkoşa Folklor Derneği (FOLKDER), Gençlik Merkezi Birliği ve Halk Sanatları Derneği (HASDER) 5 günlük festival içi aylar öncesinden çalışmaya başlarken festival boyunca da organizasyonun başarılı geçmesi için büyük bir emek ve çaba ortaya koydular.

kültürler buluşması-min

Festivalde kültürler buluştu
Ülkemizden 5 halk dansları derneği yanısıra modern dans grupları ve müzisyenlerin de sahne aldığı festivalde Türkiye, Kırgızistan, Slovakya ve Paraguay’dan katılan konuk ekiplerin müzik ve dans gösteriliyle festival tam anlamıyla bir kültürler buluşmasına dönüştü. Festivale katılanlar 5 gün boyunca 5 farklı ülkenin kültürlerini yansıtan oyunları izleme fırsatı bulurken ülkelerden ekipler de 5 gün boyunca birbirleriyle kaynaştı. Festivalin son gecesi ekipler birlikte sahneye çıkarak bir oyunu da hep beraber oynadı.

Kanatlı Piyale Harmancı-min

Harmancı: “Surların içiyle dışı barışıyor”
LTB Başkanı Mehmet Harmancı festivalin birçok kültürün barış içerisinde ve birbirleriyle kültürel etkileşim içerisinde buluştuğu bir etkinlik olduğunu ve festivale yurtdışından katılan ekiplerin bizlere de birşeyler katarak dostça ülkeden ayrıldıklarını kaydetti. Harmancı, “Lefkoşa Surların içi ile dışını bu yıldan itibaren barıştırmaya başladı. Bu süreç bu festivalde de olduğu gibi bundan sonra da devam edecek.Lefkoşa her zaman olduğu gibi tüm renklerin içiçe ve kardeşçe yaşadığı bir başkent olarak yaşamaya devam edecek.”

Piyale-Harmancı-min

Piyale: “Lefkoşa için örnek bir kültür-sanat festivali oluşturduk”
Organizasyon Komitesi adına Salim Piyale ise Çağlayan bayram yeri konsepti  ile organize edilen Festivalin birçok farklı etkinlikle dolu dolu ve oldukça keyifli geçtiğine dikkat çekerek çaba,emek ve katkı koyan her kurum-kuruluş ve kişiye teşekkür etti. Halk dansları festivali olarak yola çıktıklarını ancak gerçek bir kültür sanat festivali oluşturduklarını belirten Piyale, “LTB, Gençlik Dairesi ve derneklerin biraraya gelerek oluşturduğu festivalin gerek kapsamı  gerekse kurumların uyumlu çalışması ile örnek teşkil etmesini temenni ediyorum. Festivalin oluşmasında LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve farklı bölümlerden büyük emek koyan LTB çalışanlarına özverili çalışmaları nedeni ile özel olarak teşekkür ederim.” dedi.

Stüdyo 21 yeni yapılan pano önünde-min  fest modern danslar da ilgi gördü-minHarmancı-Çeler festivalde halk dansları oynadıbelediye ork-min