Lefkoşa 2017 yazında yeni Açık Pazarı’na kavuşuyor

LBO’dan Çocuk Korosu Konseri
20 Aralık 2016

Lefkoşa 2017 yazında yeni Açık Pazarı’na kavuşuyor

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı bugün (14-12-16) Kaymaklı Bölgesi’nde kurulacak olan Yeni Açık Pazar ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Başkan Harmancı basın toplantısında yaptığı konuşmada Lefkoşa Yeni Açık Pazar Projesi’nin  uzun ve meşakatli bir sürecin sonucunda bugün itibarı ile inşaatına başlanacak duruma geldiği müjdesini vererek, projenin  yapım sözleşmesinin de imzalandığını belirtti. Kaymaklı Bölgesi’nde Özker Özgür Caddesi üzerinde kurulacak olan açık pazarın tasarım ve planlanmasının yanı sıra altyapı ve potansiyel kullanımı ile ilgili bilgiler veren Harmancı, projenin 2 etap halinde gerçekleştirileceğini söyledi. Başkan Harmancı yeni açık pazarın Özker Özgür Caddesi ve çevresinin genel gelişimine olumlu bir katkı sağlayacağını belirtti.

“Projenin 1. Etabı Bir Buçuk Milyon Türk Lirası’na mal olacak”
Projenin 1. Etabında yapılacak olan çalışmalar ile ilgili detaylı açıklamada bulunan LTB Başkanı Harmancı, bu kapsamda ilk olarak  zemin çalışmalarının bitirileceği, perde duvarı ve korkulukların oluşturulacağını, yağmur suyu ve alan suyunun drenaj sisteminin bitirileceği, elektrik ve mekanik alt yapının sağlanacağını, çevre aydınlatmasının tamamlanacağı, tüm standart elektrik temini alt yapısının bitirileceğini, ikinci etapda oluşturulacak olan çatı örtüsünün temellerinin atılacağını, standlarının altındaki beton zemin ve dolaşım yollarının asfaltı ile çocuk oyun alanı ve  açık hava fitness alanının tamamlanacağını söyledi. Genel kullanım tuvaletleri ile birlikte, yer altı 50 tonluk su deposunun da bölgeye yerleştirileceğini kaydeden Harmancı, damlama bitkilendirme sisteminin tamamlanacağını bunun yanı sıra  su ihtiyacı ile ilgili İtfaiye Müdürlüğü’nün raporu doğrultusunda talep edilen yağmur vanalarının oluşturulacağını,  otopark, kaldırım ve bisikletle park yerleri ile gömme çöp bidonlarının yerleştirme işleminin birinci etap da sonlandırılmasının hedeflendiğini belirtti. Birinci etabın tamamlanması ile birlikte bir açık pazarda olması gereken tüm etmenlerin sağlanacağını ifade eden Harmancı, projenin ikinci etabının daha maliyetli olmasına rağmen daha az bir çalışma gerektirdiğini belirtti. Projenin birinci etabının TC Lefkoşa Büyük Elçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi  Finansmanlığı’nda gerçekleştirileceğini ve yaklaşık bir buçuk milyon Türk Lirası’na mal olacağını kaydeden Harmancı, birinci etabın 150 iş gününde tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.Harmancı ayrıca,  Açık Pazar’ın 2017 yılının ortasından sonra belediye meclis üyeleri ile Pazarcılar Birliği’nin görüş ve önerileri doğrultusunda yeni pazar yerine taşınmasının hedeflendiğini de söyledi.
“Engelli dostu bir Pazar”
Yeni Açık Pazar Projesi’nin  alt yapısının en iyi şekilde tasarlandığını önemle vurgulayan Başkan Harmancı, yeni pazarda yurttaşların rahat bir şekilde  alış veriş yapabileceğini, her türlü hava koşulunda kesintisiz bir şekilde dolaşabileceğini söyledi.  Söz konusu projenin hayata geçmesi ile birlikte yurttaşların 7 gün boyunca pazar yerini ziyaret edebileceğini ifade eden Harmancı, pazar yerinin hemen yanında belediyeye ait olan araziyede 72 araçlık bir oto parkın yapılacağını belirtti. Yine pazarın hemen yanında bulunan ve Vakıflar İdaresi’ne ait olan arazinin de LTB’ye devri için talebde bulunduklarını belirten Harmancı, söz konusu bu arazinin belediyeye verilmesi halinde yaklaşık 250 araçlık bir oto parkında kurulabileceğini ifade etti. Yeni Açık Pazar’ın potansiyel kullanımı ile ilgili olarak da bilgiler veren Harmancı, Lefkoşa’da artık organik tüketimin arttığını bu nedenle bir organik pazar yaratılabileceğini söyledi. Açık Pazar’da ikinci el ürünlerin satılabileceği bunun yanı sıra kadın emeği pazarı kurulabileceğini belirten Harmancı, pazarda şenlikler, gösteriler, konserler gibi etkinliklerin gerçekleştirilebileceğini bunun yanı sıra outlet pazarlarının da kurulabileceğini söyledi. Başkan Harmancı ayrıca Araç Satıcıları Birliği ile uzlaşılması halinde ikinci el araç takas pazarınında gündeme gelme durumu olduğunu ifade etti. Projenin 12 bin 450 metre karelik bir alan üzerinde planlandığını kaydeden Harmancı, bütün alanın engelli ulaşımına uygun bir şekilde planlandığına önemle vurguladı.
 “Pazarda 105 metre karelik bir çocuk oyun alanı da yer alacak”
Açık Pazar’da 200 metre karelik bir idari binanın da yapılacağını belirten Harmancı, bunun yanı sıra pazar yerinde 105 metre karelik bir çocuk oyun alanının da hayata geçirilmesinin amaçlandığını söyledi. Oto park alanında bisiklet park yerlerinin de yer alacağını kaydeden Başkan Harmancı, pazar yerinin aydınlatma sisteminin bireylerin gece de rahatlıkla alışveriş yapabileceği şekilde tasarlandığını belirtti.  Pazar yerinin, Pazarcılar Birliği üyelerinin de görüşleri dikkate alınarak tasarlandığını önemle vurgulayan Harmancı,  yol genişlikleri ve standlar arası yollarında bu doğrultuda düzenlendiğini söyledi.Alanın güvenliği ile ilgili de bilgi veren Harmancı, bu amaçla kamera ve anos sisteminin de kurulacağını belirtti. Çatı yapımında hem soğuktan hem sıcaktan en az seviyede etkilenecek malzemenin kullanıldığını belirten Harmancı, pazar yerinde ayrıca insanların dinlenebileceği alanlara da yer verileceğini söyledi. LTB Başkanı Harmancı toplantı sonunda projenin gerçekleşmesine katkı sağlayan LTB Park Bahçeler ve Aydınlatma Şube Amiri Ferdiye Sav ile ekibine bunun yanı sıra  projenin oluşmasında gönüllü katkı sağlayan mimar Safiye Özaltıner ile Timuçin Yardımcı’ya teşekkür etti.