Gelişmiş ülkelerde örneği bulunan Atıksu Arıtma Tesisi’nin resmi açılışı haftaya yapılacak

hsn
Farklı müzik türlerindeki konserler müzikseverlerin beğenisini topluyor
7 Nisan 2014
cevregtim
LTB’den çevreye saygı
8 Nisan 2014

tesisssssss

Lefkoşa için Dev Tesis

Haspolat’ta bulunan İki Toplumlu Yeni Lefkoşa Atıksu Arıtma Tesisi, 8 Nisan Salı günü gerçekleştirilecek törenle resmi olarak açılacak. Açılışta, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Kadri Fellahoğlu, Lefkoşa Rum Belediyesi Başkanı Constantinos Yiorkadjis ile Avrupa Komisyonu üyesi Stefan Füle de hazır bulunacak. 1 Temmuz 2013 yılından itibaren tam kapasite hizmet vermeye başlayan tesisin resmi açılışı 8 Nisan Salı Günü saat 11:30’da gerçekleştirilecek.

Lefkoşa’nın iki belediye başkanı ve ilgili ekipleri arasında gerçekleşen işbirliği çalışmaları sonucunda hayata geçirilen ve 1 Temmuz 2013’ten itibaren tam kapasite hizmet vermeye başlayan Yeni Atıksu Arıtma Tesisi her iki toplum dahil olmak üzere 270.000’lik bir nüfusa hizmet veriyor ve günde 30,000 m3’lük bir arıtım gerçekleştiriliyor.
Yaklaşık olarak 25 Milyon Euro’ya mal olan proje, Lefkoşa Kanalizasyon Kurulu, Kıbrıslı Türkler adına Avrupa Birliği’nin finansmanlığında ve UNDP’nin yürütmesiyle hayata geçirildi. Tesis tarafından yılda 10 milyon m3’lük arıtılmış su, tarım sulaması için yeniden kullanılabilecek duruma getiriliyor. Ayrıca doğal gübre olarak kullanılmaya uygun, her yıl 3,000 ton gübre de üretilebiliyor.

Fellahoğlu: “Lefkoşa için çok önemli bir kazanım”

Konu ile ilgili açıklamada bulunan LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu, tesisin günlük 30 bin metreküp evsel atık suyu arıtma kapasitesine sahip olduğunu belirterek, Lefkoşa için çok önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Fellahoğlu, Yeni Su Arıtma Tesisi’nin Lefkoşa’nın kanalizasyon anlamında tesis ihtiyacını uzun yıllar karşılayacağını ifade ederek, Tesis’te dünyadaki atık su arıtma tesislerinin kullandığı en ileri teknoloji olan membran sisteminin uygulandığını belirtti.