Başkan Harmancı Lefkoşa’yı Brüksel’e taşıdı

LBO, Ennio Morricone Film Müzikleri konseri verecek
16 Ekim 2017

Başkan Harmancı Lefkoşa’yı Brüksel’e taşıdı

Lefkoşa Türk Belediyesi(LTB) Başkanı Mehmet Harmancı 10-11 Ekim tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği nezlinde ve Leuven şehrinde ise  LTB’nin uluslararası üyeliği bulunan ICLEI toplantısı’na katılarak (Yerel Yönetimler için Sürdürülebilirlik)  Lefkoşa şehrinin dünyayla buluşması,  yerel yöneticilikle ilgili dünyadaki en yeni  uygulamalar, çevreyle ilgili yerel yönetim bazında hayata geçirilen  çeşitli uygulamalar ve LTB’nin uluslararası ilişkilerinin daha da ileriye taşınması için çeşitli temaslarda bulundu.

İki günlük Brüksel ziyareti programının ilk ayağında gerçekleştirdiği görüşmelerde  gerek Komisyon gerekse de Parlemento nezdinde LTB’nin gelecek planlarını anlatan  ve altyapı yatırımlarına yönelik olması gereken ve  belediyenin talep ettiği destek olanaklarını muhataplarıyla paylaşıyan Başkan Harmancı ikinci gün de LTB’nin uluslararası üyeliği bulunan ICLEI’nin (Yerel Yönetimler için Sürdürülebilirlik) Yerel İklim Hareketi için Finans İmkanları Yaratma – Küçük Ölçekli Belediyeler için Pratik Bilgiler (Unlocking Financing for Local Climate Action – Practical Information for Smalller Municipalities) toplantısına  katıldı.

LTB’nin AB finansmanlı projeleri konuşuldu

10 Ekim Salı günü ilk olarak AB Kıbrıs Masası Şefi Yardımcısı Renaud Henoumont ve Takım Lideri Peter Larsson  ile görüşen Başkan Harmancı,her iki üst düzey yetkiliye LTB’nin şu anda mevcut AB finansmanlı yürüttüğü projeleri ve değerlendirme aşamasında olan projeleri hakkında bilgi aktardı. Daha sonra Saint-Josse Belediye Başkanı Sayın Emir Kır ile görüşen Başkan Harmancı mevkidaşına belediyenin yasal konumu ve müzakere süreci ile ilgili bilgi aktardı.

Kanalizasyon ana taşıyıcı hattı için büyük hibe ve yatırım

Lefkoşa’nın bugün artan nüfusu ve 30 sene sonraki gelişimi da dikkate alınarak düşünülen ve Lefkoşa Atık su Master planı çerçevesinde  projelendirilen yeni atık su ana taşıyıcı hattı için ihale aşamasına gelindiği ve bu doğrultuda Lefkoşa’nın yakında yaklaşık  5 Milyon Euro civarında bir AB desteği ile ihale edilecek proje konusunda tüm sorumluluklarını yerine getirdiklerini  belirten Harmancı, ihale süreci öncesinde son değerlendirmeleri de bu toplantılarda ele aldıklarını vurguladı.

Başkan Harmancı, Eurocities Toplantısı’nın LTB evsahipliğinde yapılmasını talep etti

Görüşme trafiğini Eurocities Genel Sekreteri Anna Lisa Boni ile sürdüren Başkan Harmancı görüşme sırasında Boni’ye  belediyenin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yürüttüğü Paylaşım Mutfağı ve Kadın Sığınma Evi ile ilgili bilgi aktarırken Genel Sekreterle Eurocities’in önümüzdeki dönemde gerçekleşecek olan toplantılarından birinin LTB ev sahipliğinde olması konusu da görüşüldü.

Başkan Harmancı’nın gündeminde LTB’nin AB fonlarından daha etkin ve adil yararlanması var

EPP’nin Bütçe Komitesi Üyesi Alman milltevekili Reimer Böge ile de ikili bir görüşme gerçekleştiren Başkan Harmancı bir saatlik görüşme sırasında LTB’nin AB fonlarından daha etkin ve adil bir şekilde yararlanabilmesi talebini iletti.

Brükseldeki son görüşmesinde KKTC Brüksel Temsilcisi Damla Güçlü ile yapan Başkan Harmancı,Güçlü ile gün içinde AB kurumları ve belediye başkanları ile yaptığı görüşmelerin değerlendirmesini yaptı.

İkinci günün gündemi çevre ve yerel bazdaki uygulamalar

LTB Başkanı Mehmet Harmancı ikinci gün ise LTB’nin uluslararası üyeliği bulunan ICLEI’nin (Yerel Yönetimler için Sürdürülebilirlik) Yerel İklim Hareketi için Finans İmkanları Yaratma – Küçük Ölçekli Belediyeler için Pratik Bilgiler (Unlocking Financing for Local Climate Action – Practical Information for Smalller Municipalities) toplantısına  katıldı.  Farklı ülkelerden belediye başkanlarının katıldığı toplantıda ICLEI bünyesinde farklı yerel yönetmlerin uygulamalarının sunumu yapılırken, çevre ile bağlantılı çeşitli finans olanakları da gündemde yer aldı.